Mutluluk - PerEXP

Mutluluk

Mutluluk


Mutluluk duygusu nedir ? Nasıl elde edilir ?


(Mutluluk nedir?)


Mutluluk yaptığımız iş sonunda hissettiğimiz duygudur ve bizim ödül mekanizmamız gereği salgılanan hormonumuzun (dopamin, serotonin, oksitosin, endorfin) sonucudur. Bu ödülü aradığımız şeyler ise değişebilir. Hepsinin sonunda beklenen mutluluktur. arkadaşlıklar, iş, aile, ilgi alanları, romantizm, kariyer hep mutlulukla sonuçlanmasını istediğimiz şeylerdir.

(Mutluluk nasıl elde edilir?)


Mutluluğun tanımını 19. yy'da William James yapmış. Ona göre mutluluğu bulmak için iki yol vardı; ya beklentilerimizi düşük tutmalıydık, ya da başarı listemizi kabartmaya devam etmeliydik. John Reich ise; mutluluk, kişinin hayatındaki pozitif olayların farkında olması, bu olayları aslında kendisinin seçtiğini, olaylar üzerinde kontrolü olduğunu anlamasıdır, diyor. Aslında bu olayı şöyle tanımlamamız daha genel olabilir : Mutluluk, olumsuz olayların önüne geçilebilineceğinin bilinmesidir(Çağımız mutluluğu). Tabii bir yandan da şu unutulmamalıdır : Mutlu olmak günün yirmi dört saati lay lay lom bir yaşam(Pollyannacılık) sürmek değildir. Tek istediğim mutlu olmak derken ise doyumlu bir yaşam istediğimizi ifade ederiz. Doyumlu yaşamı olan insanlar da tüm duyguları yaşarlar; olumlu ve olumsuz duyguları ama doyumlu yani mutlu insanla mutsuz ya da pek mutlu olmayan insan arasındaki fark, bu duyguların hangi oranda yaşanıldığıdır. Yani mutlu olan insanlar genelde hayatın kontrolünü elinde tutan , duygularına hakim olan , dezavantajı avantaja çevirebilen insanlardır diyebiliriz (Tüm bunları elde edebilmek için de planlı olmak lazım).

(Mutluluk duygusu oluşurken beynimizde neler oluyor?)


Amigdala duygulardan sorumlu bölgedir. Duyguların enerjisi hormonlardır. Salgılanan adrenalin epinefrin ve norefinefrini harekete geçirir. Talamus, limbik sistem ve selebral korteksdeki birçok bölge haz almamız ve mutluluk duymamızdan sorumludur. Özellikle limbik sistem mutluluk hissetmemizde rol oynar. Mutluluk hissetmede dopamine ve serotonin maddeleri de devreye girer. yeni fazlasıyla karışık bir mekanizmadır (Bilinmeyen kelimelerin linklerini koydum.).

+Bu yazıyı yazarken 3 türlü kaynaktan ve kendi tecrübelerimden faydalanarak yazdım. Direk kopyala yapıştır yapmadım bazı yerleri sadeleştirdim bazı yerlerde yorumumu ekledim. Böylece daha kısa ve öz bir bilgi oldu. Kaynak linklerini aşağıya bırakıyorum.+

kaynaklar:
Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D