Öz Güven - PerEXP

Öz Güven

Öz Güven


Öz güven nedir ? Öz güven nasıl kazanılır ? Nasıl geliştirilir? Öz güvenli olmak için ne yapmalıyız ?


(Öz güven nedir?)

The Portable Therapist (1992) adlı kitabında Susanna Mcmahon, öz güveni şu şekilde tanımlar: “Öz güven var oluşun gereği olarak, kendini tanıma, kendine bakma ve kendini kabullenmedir. bu bir yaratılış yoludur.” Öz güveni tam anlamıyla anlamlandırmak istersek: öz güven; kendine güven, kendini tanıma, kendine inanma ve öz saygı çerçevesinde inançlarına ve hayat felsefesine göre hareket etme cesaretidir. kendine güven tanımı, kendine ve dünyaya karşı, kendine saygı duymaktan doğan cesur eylemlere yol açan olumlu bir duygudur.

Öz güven nedir, sorusuna verilecek cevabı maddelersek, kendine güven demek:

1-Yaptığımız hatalardan, yaptığımız veya yapmadığımız işlerden vb. bağımsız olarak kendimize değer vermek demektir.(Her ne olursa olsun bir canın var)

2-Kendimizi iyi hissetmek; kusurlarımızın farkında olarak kendimizi hayata değer katan biri olarak hissetmek demektir(Boşu boşuna nefes almadığının farkında ol!).

3-Sosyal hayatta geriye çekmek isteyen kör duygulara karşı koyarak cesur olmak ve cesur bakmak demektir[İd'in(Nefs) ile mücadele et!].

4-Başkalarının saygı ve dostluğuna layık olduğumuzu bilmek demektir(Satıcı-kırıcı birisi değilsin sen! yaptıksan da artık değilsin!).

5-Hem güçlü ve hem zayıf yönlerimizi bilmek ve kabul etmek demektir(Zaaflarını herkesten önce bil!).

(Öz güven nedir?-Nasıl kazanılır-Ne yapmalıyız?)

Öz güvenli olmak; onu hem korumak hem de geliştirmek için bazı stratejilere sahip olmak gerekir. Şimdi bunlara bir bakalım:

1-Kendimi olduğum gibi kabul edeceğim : Bunun için, güçlü yönlerimi bilip başarılarıma odaklanacağım ama onlar avunmak için değil, zayıf yönlerime buradan destek alarak takviye yapacağım. Mevcut şartlar ne olursa olsun hem kendim hakkında, hem başkaları hakkında iyi duygular besleyeceğim. Hata yaparsam, diğer insanlara zarar verir veya incitirsem bunları biriktirmeden hızla düzelteceğim.

2-Başarılarıma odaklanacağım : Geçmişte başardıklarımdan ilham alarak yeni başarılara imza atacağıma dair olan inancımı canlı tutacağım. Elbette kusurlarımı göz ardı etmeyeceğim. Onları iyileştirmek için kendimle bir sözleşme imzalayacağım. Hem başarılarımı hem başarısızlıklarımı listeleyerek işe başlıyorum(Hemen başla!).

3-Olumlu düşünen bir çevrede yaşayacağım : Öz güvenimi yıpratan, nankör ve kendine güvenini başkaları üzerinde bir baskı aracı olarak kullanan tiplerden uzak kalacağım. İyi insanlar, kendine güvenen ama mütevazı insanlarla birlikte olacağım. Tevazu ve alçak gönüllü olmak öz güvenin en güzel noktasıdır. Ben de hem mütevazı olacağım, hem de tevazu sahipleriyle birlikte olacağım.

4-Kendime haksızlık yapmayacağım : Tevazu da yerinde kullanılması gereken bir duygudur. Ulu orta “Ben” demek elbette bir gurur göstergesidir ancak denilmesi gereken yerde “Ben” denilmelidir. Bunu gurur için değil, kendimi tanımlamak için kullanacağım.

Not: Öz güven sahibi olmak ağırlığını göstermektir. Yeri gelir had bildirmek , yeri gelir kendini ifade etmektir lakin asla ego ile alakalı değildir(Ego da yanlış bir kullanımdır.).

+Bu yazıyı yazarken 1 kaynaktan ve kendi tecrübelerimden faydalandım. Umarım bu yazıdan bir şeyler kapmışsınızdır. Herkese öz güvenli bir hayat diliyorum. Yazımı okuduğunuz için teşekkürler! Kalın sağlıcakla!+

kaynaklar:
*kişiselgelişim(tanım)

Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D