Bilinçaltı(Bilinç Dışı) - PerEXP

Bilinçaltı(Bilinç Dışı)

Bilinçaltı(Bilinç Dışı)


Bilinçaltı(Bilinç dışı) nedir ? Nasıl çalışır ?


[Bilinçaltı(Bilinç dışı) nedir?]

Organizmanın iç yaşantıları ve dış dünyanın farkında olmadan yaptığı davranışların tümü(Psikolojik refleks diyebiliriz aslında). Bilinç dışı, Sigmund Freud'un Psikanaliz kuramında(Başka türlü ulaşılamayacak ruhsal süreçleri incelemekte kullanılan bir yöntem) geliştirilmiş bir kavramdır. Buna göre; bilinç yapısı ikili bir nitelik taşır, yani görülen bilinç durumlarının gerisinde çok daha derinde ve görünmez bir bölgede işleyen başka bir yapı daha söz konusudur. Bu bölgenin adı bilinç dışıdır ve bilinç durumunu etkileyen asıl şey bu yapıdır. Freud'un bilinçaltı ile ilgili imgelemeyi güçlendiren bir yorumu vardır. Freud bilinci okyanustaki buz dağına benzetir. suyun altında kalan kısım bilinçaltı, su üzerinde kalan kısım bilinçtir(alttaki yaptığım görsele bakın). Bu yoruma göre bilinçaltıyla ilgili araştırma ve sentezlerde bulunmuştur. Bilinçaltının rüyalarla açığa çıkacağını savunmuş ve hastalarıyla bunu örneklendirmiştir(Daha önce yaşadığınız ve unuttuğunuz anıların rüyanızda canlanması bilinçaltının kanıtıdır.).
İnsanı bir bilgisayara benzetecek isek, bilinç dışı kuşkusuz bir şekilde insanın "Hard disk"i olacaktır. Organizmanın yaşadığı olayların önemli/önemsiz kaydedildiği ve hayatının gelecek aşamalarında alınacak kararlara ve yapılacak eylemlere dolaylı yönden etki ettiği bir bölümdür. Aynı zamanda yine bir bilgisayar benzetmesinde bulunacak olursak, bilinç dışı insan için bir anti virüs görevi görmektedir.

(Bilinçaltı yasaları)

Bilinçaltının yasaları sizin inanç ve kabullerinizdir(realiteniz). Kabul ettiğine ve inandığına ulaşırsınız. Bilinç kabul verir, bilinçaltı inanır(somut örnek verelim beyin karar verir , kalp inanır derken aslında bunun bilinçaltı denilen yapı olduğunu bilmek lazım). Bilinçaltı gücü mıknatıs gibi kendi inancına uyan şeylerle rezonansa girer ve buna uyan insanları, olayları kendine çeker. Bu, yer çekimi gibi bir evrensel yasadır. İnansanız da inanmasanız da işler. Paranın zor kazanıldığına inanıyorsanız önünüze parayı zor şartlarda kazanmanızı sağlayacak deneyimler gelir(Her şey kafada biter derken bilinçaltı realitenize göre şekillendiği kastedilir.). Çünkü bilinçaltı inançlarınız gerçeğinizi bu realitenizi yaratır ancak bilinçaltına yerleştirdiğiniz bu inancı değiştirmeniz mümkündür(Nasıl derseniz cevap:sorgulamak). Biz bilinç gücümüzü bir fikri kabul etmek için kullanırız, bilinçaltımızda sonuçları kendimize çekmek için kullanırız(din üzerinden örnek vermek daha kolay. mesela ben islam dinine inanıyorum.dinleri araştırıp uygun olanı islam olarak gördüm bu bilinçtir. kalben kendimi bu dine yakın görmek ise bilinçaltıdır.).

(Bilinçaltı nasıl çalışır?)

1-Bütün anıları depolar. Hiçbir şeyi silmez. Ana rahminden ölene kadar
ilerleyen dönemlerde kaydedilene, yaşantılar sonucu bir anlam yüklenir ve bu anlama göre kişinin tepki vermesi sağlanır[Hayatta aldığınız deneyimler direk buraya kaydolur.].

2-İlişkilendirmeler, genellemeler yapar. Benzer şeyler ve düşünceler arasında bağlantılar kurar ve hemen öğrenir. Bu özellik çoğu zaman kişiyi zor durumda bırakabilir. Çünkü travma etkisi bilinçaltından kaynaklanır(fobiler de dahil).

3-Çözümlenmemiş, olumsuz duygu yüklü anıları bastırır. Amacı kişiyi korumaktır. Yine de baskılanmış bu anılar ile ilgili semptomlar yaratmaktan da geri kalmaz. Örneğin kişinin yaşadığı travma olayı bastırılır fakat etkisi kalabilir.

4-Bastırılmış anıları çözüm için sunar. Bir davranışın neden yapıldığını açıklamak ve sahibini korumak için bunu yapar ama sunduğu anının, o davranışla ilgili olması gerekmez. Sadece mantığınıza yatması ve o duygusal tepki için sahibine hak vermeniz yeterlidir.

5-Bedeni işletir. Bunun için detaylı bir planı vardır: Vücudun şimdiki halinin ve mükemmel sağlığın planına sahiptir. Bu nedenle bilinçaltının yarattığı Psikosomatik(Psikolojik kökenli fiziksel hastalıklar için kullanılan adlandırma.) rahatsızlıkları yine bilinçaltının yardımıyla gidermek mümkündür[Yani otomatik olarak vücudu en iyisine ulaştırmak üzere programlanmıştır.].

6-Bedeni korur. Bedenin bütünlüğünü korur. Hücre düzeyinden sistemlere, sistemlerin uyumlu çalışmasına kadar bütün bedenin işleyişini bir an bile bırakmaksızın kontrol eder. Siz nefes almayı unutabilirsiniz ama o unutmaz.[Aslında bilinçaltı hem soyut hem de somut dünya için belli bir usulün uygulandığı merkezdir.]

7-Duyguların hâkimidir. Bilinçaltı tüm duygularımızın kaynağı ve yerleştiği yerdir. İnsan duygudan bir an bile çıkamaz. Bir duygu durumundan bir başkasına geçer ve bütün davranışların altında duygular vardır. Bilinçaltı olaylar ve duygular arasında bağlantılar kurar. Kurulan bu bağlantılar ve yüklenen anlamlar davranışlarımızın gerçek sebepleridir. Bir davranışı değiştirmek için ona yüklenmiş anlamı göz ardı eden yaklaşımlar, bilinçaltı karşısında yetersiz kalmaktır. Örneğin eğer sigaraya kendine güven gibi bir anlam yüklenmişse, bu anlamı yükleyebileceği yeni bir davranış seçeneği sunmazsanız sigarayı bırakmanıza izin vermez. Bulunan davranış seçeneğinin de en az sigara kadar kolay ulaşılabilir olması gerekir.

8-Son derece ahlaklıdır. Size öğretilen ve içinde yetiştirildiğiniz ahlaksal yapıya sıkı sıkıya bağlıdır. Tersi davranışlarda yaşanan suçluluk duygusu bazen bir ömür boyu sürer. Bu kez de bilinçaltı kişiyi cezalandıracak bir hastalık veya bir mahrumiyet yaratabilir.

9-Hizmet etmekten hoşlanır, gerçekleştirmek için net ifadelere ihtiyaç duyar. Bilinçaltı sahibi ne isterse sahibine onu verir. Yalnız bilinçaltı çok istediğimiz veya hiç istemediğimiz şeylere, yani iyi konsantre olduğumuz şeylere ulaşmamızı çabuklaştırır.

10-İstenene ulaşılması için kaynaklar üretir, muhafaza eder, dağıtım yapar ve enerji iletir. İsteme noktasında dikkatli olmak gerekir. Sürekli ölmek istediğini söyleyen biri, sonunda bilinçaltını tedavisi çok zor ya da imkânsız bir hastalık yaratmaya itebilir[Ötanazi sebebidir.].

+Bu yazıyı yazarken 2 çeşit kaynaktan faydalandım. Vikipedi'deki görseli direk koymak yerine görseli kendim daha güzel yapmaya çalışıp buraya koydum. Direk copy-past yapmadan yazmaya çalıştım , bazıları öyle olmasına rağmen üstüne bilgi eklenmiş olarak bulunuyor. Bunu ben yaptım. Umarım yazdığım makaleyi beğenmişsinizdir. Teşekkürler!+


kaynaklar:

1 yorum