İrade - PerEXP

İrade

İrade



İrade nedir ? Nasıl güçlendirilir ?


(İrade nedir?)

Sözcük kapsamında irade, insanın herhangi bir eylemi gerçekleştirme yolunda iç ve dış koşullarıyla belirlenen bilinçli kararlılığı olarak tanımlanabilir. İrade, ruh bilim açısından ise, itici bir güç ve bilim yetişidir. Duygusallığa karşıt olarak ussallık(Yalnız akla dayanan) anlamında kullanılır.

Tanımına değindiğimize göre biraz derinden incelemeye başlayabiliriz. İrade kişinin kendi ile ilgili her alanda davranışlarını ve düşüncelerini ayarlayabilmesidir. Kişinin davranışlarının süresini, sıklığını, yoğunluğunu ayarlaması ve farklı durumlara göre davranışlarını durdurması, başlatması veya ertelemesi gibi kabul gören davranışlar sergilemesi durumudur(Buna gör gelişir , durur , azalır). İrade, kişinin yaşamının çok büyük bir parçasıdır çünkü irade olmadan kişi toplum tarafından kabul gören ve sağlıklı algılanan birçok davranıştan uzak olur(Yani irade bir gücü temsil eder.). İrade kişilerin amaca yönelik davranışlarını değişen durumlara göre uyarlamasını sağlayan bir özelliktir. İrade sayesinde kişiler dürtü ve isteklerini kontrol edebilir, davranış ve kararlarının sorumluluğunu alır. irade kişinin istenmeyen davranışlardan kaçınmasını sağlar.(İrade gücü de buna göre belirlenir.)

Kişinin kendi kendine yeterli olması, bağımsız olması ve kendi davranışlarını kendi denetlemesi durumuna özgür irade denir(özgür iradeyi elde edebilmek için öncelikle en az üniversite düzeyinde bir öğrenci olmanız , kendi düzeninizi kurup , kendi ihtiyaçlarını karşılayıp eğitim-ulaşım-iletişim-maddiyat alanından sıkıntı çekmeyinceye kadar mücadele edip günün sonunda kazandığınızda özgür bir iradeye sahip olursunuz. Dışarıdan büyük bir güç olarak görünürsünüz.). psikolojide irade gücü özdenetim olarak bilinmektedir(genelde iradesini doğru yönlendiren,kontrol edip konfor alanının dışında yaşayıp, kendine sık sık meydan okuyan insanlar başarılı insanlardır.).

(İrade nasıl güçlendirilir / Nasıl iradeli olunur?)

İradenin iki temel bileşeni vardır. Bunlardan biricisi seçme ve karar verme, ikincisi ise eylemdir. Eğer konfor alanından kendi isteğiniz dahilinde çıkıp bunu eyleme dönüştürüp mücadele ediyorsanız(başarısızlığa rağmen mücadele) iradeli bir insan yolunda ilerleme başlamışsınız demektir.

Bu meydan okumalar rutin haline geldiğinde ve bazı meydan okumalar sonucu aldığınız dersleri hayatınızda geçirdiğinizde iradeli bir insan sıfatını almaya başlarsınız. Peki bunu nasıl anlarsınız? Tabii ki de çevrenizden!

İnsanlar, ya bunu nasıl yaptın; bunu yapman imkansız;nasıl başardın; nasıl bir düzen kullanıyorsun gibi soruların yanında günlük hayattaki rutinlerin hakkında bilgi bilgi almaya çalışıyorsa sen çevrene göre artık bir iradeli insansındır fakat iradeli insanların kendini hiçbir zaman tam anlamıyla iradeli görmediğini unutmamak lazım. Hayatta Olduğun Konumu Uygun Görmek yazımda bunun sebebini net olarak anlayabilirsin. Az olsun özet geçeyim: Eğer olduğun konumu uygun görürsen yavaş yavaş gelişmeye kapanır ve bir süre sonra düşüşlerin karşısında benden daha kötüler var diye övünüp aldığın tüm deneyimleri çöp edersin. Kısaca olay budur.

Peki iradem için ne yapmalıyım derseniz yine cevabını verelim :

1-İrade okul öncesi dönemde oluşsa da hayatın her alanında güçlenebilir. İnsanlar geleceğe yönelik kararlar verirken daha iradeli davranmaya meyilli olurlar. Bundan dolayı hayatınızda belli alanlarda her gün/ay/yıl için programlama yapıp iradenizi şimdiden yapacağınız olaylar için hazırlayabilir ve onu alıştırabilirisiniz. Böylece istediğiniz işin zorluğu iradeniz karşısında azalacaktır.

2-Yapılacak işlerde kendine belirli bir süre vermek ve o süreye kadar işlerini bitirmek irade açısından iyi bir alıştırma olacaktır.

3-Hayatın her alanında hedef belirlemek ve bu hedeflere bağlı kalmak irade gücünü arttırmaktadır. Küçük hedefler ile başlamak başarısızlık riskini azaltacak ve kişiye içindeki iradeyi hatırlatacaktır. Zaman geçtikçe ve irade güçlendikçe hedefler büyütülürse kişi büyük hedeflerle hayal kırıklığına uğramaz.

4-Bütün bu egzersizler ve davranışlar sırasında kişinin kendisini izlemesi ve iradesinin güçsüz olduğu noktaları fark etmesi gerekmektedir. Bu noktaların farkına vardıktan sonra ise bunlar üzerinde çalışılmalıdır(B
u noktaların farkına varmak için bazı tip analizler yapabilirsiniz. örneğin: swot, johari).

Tavsiyemdir her alanla iradeli olmaya çalışın. her konuda bir fikriniz ve o konuda bir faaliyet gerçekleştirecek iradeniz olsun.

+Bu yazının çoğu bana aittir. Tanım konusunda ve güçlendirmeye dair maddeler konusunda faydalandım ki onların da çoğu sadeleştirilmiş ve daha güzel bir tanımlamaya getirilmiş yerlerdir. Yazıyı 1-1.30 saat aralığında yazdım. Her zaman olduğu gibi esinlendiğim ve yararlandığım kaynakları alta bırakıyorum. Yazımı okuduğunuz için teşekkürler!+

kaynaklar:

1 yorum