Başarı - PerEXP

Başarı

Başarı


Başarı nedir? Ne değildir ? Nasıl olunur ? Neler yapmalısınız ? Hangi başarı gerçek başarıdır ?

(Başarı ne değildir?)

Normalde ilk başta ne olduğuna değinmemiz gerekirdi fakat ne olmadığını bilirsek ne olduğuna daha kolay ulaşabilir ve kendimizi buna göre programlayabilir, rehavete düşme olasılığımızı , hırsımıza yenik düşmemiz gibi vb. olayları bir nebze olsun en baştan engelleyebiliriz.

Çoğu insan başarıyı zengin olmak, mükemmel bir ilişkiye sahip olmak, milyar dolarlık bir iş kurmak veya sosyal medyada çok sayıda takip edeni olmak vb. şekilde algılamaktadır. Çoğu insanın başarı imajlarında ünlü insanlar vardır. Ünlü insanlarda bir yanlışlık yoktur. Yanlış olan onlar gibi olmanın sizi mutlaka başarılı kılacağını düşünmektir(Özentilik:karakter eksikliği). Burada anlatılmak istenen kendiniz gibi olmadığınız ve kendinizi keşfetmediğiniz sürece başarınızı asla tam anlamıyla yaşayamazsınız. 1 olmadıktan sonra ona eklenen bir sıfırının anlamı yoktur. Yani o başarıyı tam anlamıyla kendi mutluluğunuz , kendi hedefleriniz , kendi hayalleriniz , kendi gelişimleriniz için istemedikten sonra siz bir başarı alsanızda bunun hayatınız için zerre kadar anlamı olmayacak , sadece küçük miktarda dopamin salgılayacaksınız. Hayatınızda sürekli birini geçmeyi, indirmeyi , kötülüğünü hedefleyecek(en genel örnek) ve tüm hayatınızı hırsınızla eriteceksiniz. Kendi karakterinizi , fikrinizi oluşturmadıktan sonra hiçbir başarınız size samimi gelmeyecektir. Bu hayatta ufak bir başarısızlıkta nefretinizden kendinizi yiyip bitereceksiniz. Tam da bu yüzden bireysel bir başarı stratejisi ,izlemeyi bilin. Çocukluk ve gençlik dönemlerimiz boyunca ebeveynlerimizden, öğretmenlerimizden ve arkadaşlarımızdan çeşitli başarı fikirleri öğreniriz. Herkesin bizim kim ve ne olmamız gerektiğiyle ilgili kendi fikirleri vardır. Başkalarının görüş ve fikirlerine değer vermemiz uygun olsa da, bunları mutlaka kendi fikirlerimiz olarak kabul etmemeliyiz. Kimse kendi başarı versiyonunu bize dayatamaz. Kimse bize bizim için yaşanacak iyi bir hayatın ne olduğunu söyleyemez(Kendi rotanızı siz belirleyin!). Başarının iyi bir iş veya iyi bir sosyal statü gibi belirli bir nesneyi elde etmek anlamına geldiğini varsaymak ve bu şeyi elde edersek başarılı olacağımıza inanmak kolaydır ancak başarı tanımımızı bir veya iki başarıya dayandırırsak, hayal kırıklığına uğrama ihtimalimiz çok yüksektir(Elde ettikten sonra hedefiniz kalmadığından hayatınızda boşluk hissi oluşacak , bir sıkılganlık başlayacak ve depresyona girme ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.). Bunun yanında en büyük başarılardan bazılarının, en büyük başarısızlıklardan kaynaklandığını da unutmamak gerekir.Başarı birçok başarısızlık sonucundan aldığımız deneyimlerden gelir. Şunu da eklemek gerek bu hayattaki başarı hedefleriniz geçici olmasın. Bir statüden çok o statünün sağlayacağı yarara yönelik olsun.

(Nasıl başarılı olunur?)

Öncelikle başkalarının ne istediğine göre değil, kendi isteklerimize göre hedeflerimizi ve yörüngelerimizi belirlemeliyiz. Kendimiz için başarıyı tanımlamazsak ve başkasının yolunu izlemeye çalışırsak, sonunda hayal kırıklığına uğrar, mutsuz ve nihayetinde kendimizi çok başarısız hissederiz.

Şimdi gelelim nasıl olacağımıza? Başarıya giden yol kendinize şunu sorarak başlar: Beni ne mutlu eder?

Ayrıca, birçok yönden başarılı olduğumuz alanları anlamak da çok önemlidir. Belirli bir hedefe ulaşana kadar başarısız olduğumuzu varsayarsak, asla mutlu olamayız. Başarıyla gerçekleştirdiğimiz her şeyi tanımak ve bilmek zorundayız.

Başarı bir varış noktası değildir. Başarı hem bir amaç hem de bir yolculuktur. Belirli mihenk taşlarına(Birinin değerini, ahlâkını anlamaya yarayan ölçüt.) ulaştığımızda, bunların her biri bir başarı unsurudur ama orada durmuyor, hep daha fazlasını istiyoruz ve daha iyisini hedefliyoruz. Bizi mutlu edecek hedeflerimiz için bir yol planı yapmamız gerekiyor. Başarının yolu, büyük ve kararlı eylemler gerçekleştirmeyi gerektirmektedir.

Fakat yolumuzu nasıl buluruz? Gerçek başarıya ulaşmak için hangi adımları atmalıyız? Gibi sorular aklımızda dolanmaya başladığında tabii ki sizi öncelikle bazı soruların beklediğini göreceksiniz. Bunlar kolay sorular değil. Bunlara ne kadar net cevaplar verirseniz o kadar vizyonunuz geniştir. Gerçekten bir şeyler yapmak istiyorsunuzdur. Eğer cevaplarınız net değilse bazı temeller yerine oturmamıştır. Yanlış hedef ya da rota belirlemiş olabilirsiniz.

Çok bekletmeden sorulara geçelim. Cevaba ulaşmak için şu birkaç soruya net bir şekilde cevap verebilmeliyiz:

1-Hayatımdan ne yapmak istiyorum?(Bir nörobilim uzmanı olup beynin yapısını incelemeyi nasıl daha verimli kullanacağımızı bulmak ve sunmak)

2-Kim olmak istiyorum?(Bu dünya'da insanlık adına çalışan ve fayda getiren bir birey.)

3-Benim için gerçekten önemli olan nedir?(insan sağlığı ve verimi)

4-Beni tutkuyla ateşleyen şeyler nelerdir?(beyin üstünde yapılan araştırmaların fiziksel ve psikolojik bağlantısını bulup "insan beynini en verimli şekilde nasıl kullanabiliriz"i aramak.)

5-Hangi yaşam tarzına ulaşmak istiyorum?[insanlığa fayda getirmeye çalışan , kendini yedirtmeyen anadolu insanı :)]

6-İnsanların öldükten sonra hakkımda neler söylemesini istiyorum?(insan beynini detay detay inceleyip nasıl "daha huzurlu ve refah içinde oluruz"un cevabını bulup ; cehaleti , cehalete sebep olacak etkenleri , beynimizi zehirleyen her şeyi engelleyip bilimde yeni bir ışık açan adam)

Parantez içleri benim cevaplarımdır. Siz de kendi cevabınızı alta yazarak bu hayattan beklentinizi gösterebilirisiniz . Bu soruların cevapları çok net olmalı. Benim için asıl önemli olan mutluluk gibi genel ifadeler yeterli değildir. Kendinizi kandırmayın!(Ricamdır)

(Başarı nedir ve bu süreçte neler yapılmalıdır?)

Başarı, kişinin mutlu olacağı konu veya konuları tespit etmesi, onlara ulaşması için hedefler koyması, o hedefler uğruna çabalaması, zor zamanlarda da hedefinden ayrılmama çabası göstermesi, bu süreçten heyecan duyması, ulaştığı ara hedeflerle mutlu olması ve kişinin bulunduğu noktadan geriye baktığında gurur duyacağı bir hayatı yaşamasıdır. Başarı tek yönlü bir yol değil, yaşamış olmaktan dolayı mutluluk duyacağımız bir süreçtir.

Bu yolsa bir zorlukla karşılaştığınızda kaçmamalı anında savaşa girmelisiniz.
Başarısızlık aldığınızda bu başarısızlığın sağladığı tecrübe ile başarılı olacağınızı bilmelisiniz. Sıkılsanızda , artık yeter! desenizde bu yolun sizin yolunuz olduğunu unutmamalı devam etmelisiniz(Aşkınan çalışan yorulmaz). Planlı ve belli bir disiplin içinde hareket etmeli ve bunu bozan etkenlerle kartal gibi mücadele etmelisiniz. Kimse sizin adınıza karar verememeli. Belli bir rotanız olup bireyselci olmayı öğrenin, herkesin imdadıyla siz uğraşmayın(Çok ciddi değilse).

+Yazı bu kadardı, umarım yazıyı okuyup bir şeyler kapmışsınızdır. Bu yazıyı yazarken 1 kaynaktan esinlenerek yazdım. İyi ve mutlu hayatlar dilerim.+

esinlediğim kaynak: *kişiselgelişim
Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D