Serotonin Hormonu ve Ruh Dengesi - PerEXP

Serotonin Hormonu ve Ruh Dengesi

Serotonin Hormonu ve Ruh Dengesi


Serotonin nedir ve ne işe yarar ? Serotoninin vücudumuzdaki işlevi nedir ?


(Serotonin nedir ve ne işe yarar?)


Serotonin(5-HT ya da 5-hidroksitriptamin) , doğal bir duygudurum düzenleyici olarak işlev gördüğüne inanılan kimyasal bir habercidir. Sinir hücreleri tarafından üretilen bu kimyasal sinir hücreleri arasındaki sinyal iletiminden sorumludur. Çoğunlukla sindirim sisteminde bulunan bu kimyasal, kan trombositlerinde(kan pulcukları) ve merkezi sinir sisteminde de bulunur. Serotonin hormonu, sinir hücreleri arasındaki sinyal iletiminden sorumlu olduğu için bir nevi diğer nörotransmitter maddelere yardım ederek ruh halinin düzenlenmesinde büyük rol oynar.
                                                            Serotonin : C₁₀H₁₂N₂O

(Serotoninin vücuttaki işlevi nedir?)


Serotoninin vücudun büyük bir bölümde yer almaktadır. Bu sebeple sadece beyinsel aktiviteler için görevi yoktur. Birçok görevi bulunan serotoninin öncelikle yardımcı olduğu olaylardan bahsedelim. Serotoninin sinir sistemleri arasındaki sinyal iletiminden sorumlu olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla yardımcı olduğu görevleri anlamamız zor olmayacaktır:

1-Depresyonu azaltmak(Beyini yüksek strese karşı uyarır.)

2-Kaygıyı düzenlemek(Kaygı birden geldiği için acil bir durum olarak algılanır. Dolayısıyla bu olay beynin buna karşı bir tedbir almasını gerektir. Serotonin de iletimden sorumlu olduğu için büyük payı mevcuttur.)

3-Yaraları iyileştirme(Herhangi bir yaralanma durumu olduğunda trombositlere haber gelir ve pıhtılaşma olayı başlar. Serotonin, küçük arterlerin(kanı kalpten vücuda taşıyan yapı:boru) daralmasına neden olarak kan pıhtılarının oluşmasına yardımcı olur.)

4-Mide bulantısını uyarır.(Serotonin sindirim hüclerinin içinde bulunur. Dolayısıyla herhangi bir mide bulantısında serotonin salgılanır ve beynimizdeki kusma merkezi diyebileceğimiz yer aktif hale gelir. Örneğin bir enfeksiyon durumunda mide ve bağırsak hücreleri serotonin salgılayarak beynin kusma merkezlerini aktif hale getirerek zararlı maddenin vücuttan çıkışını sağlarlar.)

5-Kemik sağlığı açısından serotonin önemlidir.(Kandaki trombositler kemik iliğindeki hücrelerin olgunlaşmasından sonra kana geçerken parçalanarak oluşur. Dolayısıyla kemik iliğinde de serotonin vardır. Kemik sağlığında bir etkendir.)

6-Cinsel işlev(Düşük serotonin seviyeleri, artan libido ile ilişkilendirilirken, artan serotonin seviyeleri, azaltılmış libido ile ilişkilidir. Aslında insan beyninin en çok yer ayırdığı cinsel işlevden ne kadar çok ruhsal durumu etkilediğini görebiliriz.)

7-Çeşitli hormonları etkiler(Örneğin kadın vücudundaki östrojende (kadınlık hormonu) artma, serotonin düzeyinde de bir artışa neden olmakta; aynı şekilde, kadınların âdet görmeleri sırasında, östrojen hormonlarında düşüş olması, serotonin düzeyini de düşürmekte ve bu durum, kan damarlarının aşırı genişlemesi sonucu, kadınlarda migren başlamasına neden olabilmektedir.)

8-Bağırsak hareketleri : Serotonin mide ve bağırsaklarda bulunmasından dolayı sindirime çok ciddi derecede yardım eder. Kısaca anlatmak gerekirse bağırsak hareketlerini ve işlevlerini kontrol etmeye yardımcı olur.

9-Mutluluk : Serotononin temel görevlerinden birisi olan duygudurumu düzenleme işi sinir hücreleri arasındaki sinyali iletme göreviyle çok yakından ilgilidir. Mutlulukla doğrudan alakası olmasada salgılanmasında sinyal işlevi gördüğü için halk arasında mutluluk hormonları arasında bilinmektedir.

10-Uyku : Serotonin aynı zamanda uyku ve uyanmayı kontrol eden kısımları uyarmaktan sorumlu bir kimyasaldır. Kısacası uyku düzeni açısından çok büyük bir önem teşkil etmektedir.

+Bu yazıyı yazarken editlemesiyle beraber toplamda 4 saat süreceğini öngörüyorum. Gerçekten ilk başta anlamak ve olan yapıları tek tek araştırmak zor olabiliyor ancak sonunda gerçekten öğrendiğim zaman da mutlu oluyorum. Size kısa gelmiş olabilir. Fikirlerinize göre ekleme yapabilirim. Buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ederim. Toplamda 4 adet kaynak kullandım. Onları da aşağıya bırakıyorum. İyi günler ve tecrübeli hayatlar dilerim.+

kaynaklar:
*healthline(tanım ve özellik)
*acıbadem(kan trombositleri ve işlevleri)
*kinderkrebsinfo.de(made bulantısında serotoninin rolü)
*vikipedi(serotoninin hormonlara etkisi)

Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D