Depresyon - PerEXP

Depresyon

Depresyon


Depresyon(Depresif duygudurumu) nedir ? Neden kaynaklanır ? Belirtileri nelerdir ? Türleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?


(Depresyon nedir?)

Depresyon, bir olay karşısında duyulan beklentilerin olumsuz yönde olması veya beklentilerin olumsuz yönde gittiği sanrısıdır. Genellikle umutsuzluk duygusundan kaynaklanır. Umut(Ümit) yazımdan bu konuya bakabilirsiniz. Bu durumdan muzdarip bireylerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etkilenir ve bunlardan dolayı çeşitli duygusal veya fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Normal günlük aktiviteler yaparken sorun yaşanabilir ve bazen hayat yaşamaya değmez gibi gelebilir.

Depresyon sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık değildir. Depresyon aynı zamanda bir anda çözülebilecek kadar basit bir sorun değildir. Depresyon psikolojik bir süreçtir. Tak! Diyince veya bir şeyden etkilenince geçer umutlarını bırakın. Depresyon ancak sizin faaliyete geçmenizle yavaş yavaş dağılan bir sorundur. Bu süreçte vücudunuzun da neleri sevip sevmediğini de anlayabilirsiniz.

(Depresyon neden kaynaklanır?)

Beyinde oluşan metabolik değişimler gibi bazı biyolojik faktörlerin yanı sıra psikolojik ve sosyal faktörler de depresyon oluşumunda rol oynar. Mevsim değişimleri, yaşanan olumsuzluklar, büyük acılar, sevilen bireylerin kaybedilmesi, uzun süren yas dönemi, ebeveynin depresyon hastası olması, aile problemleri, ayrılık, iş yaşamında yaşanan problemler, işten çıkarılmak gibi nedenler depresyona yol açabilir. Ayrıca kanser, Multiple Skleroz, (ms) Epilepsi, Aids gibi hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar kişinin depresyona girmesine neden olabilir fakat genel olarak tüm bu sebepleri bir arada toplamak istediğimizde depresyonun sebebi genel olarak umutsuzluktandır. Umut(Ümit) yazımda buna oldukça değindim. Kişinin psikolojik bir sağlamlığı varsa fiziki sorunları onu deviremez. Depresyon da psikolojik bir sorun. Siz bunu aşarsanız fiziki sorunların pek önünüzde duracağını sanmıyorum.

(Depresyon belirtileri nelerdir?)

Depresyon küçümsenecek bir problem değildir. Çünkü bu sadece psikolojik olarak değil fiziken de size zarar verir. Sadece bu da değil hayatınızdaki potansiyelinizi görmenizi engeller. Sizi hayallerinizden uzaklaştırır. Şimdi bu belirtileri iyi kavrayıp eğer depresyona yavaş yavaş giriyorsanız bunu anında teşhis edip etmenize yardımcı olacak maddelere göz atalım:

1-Sürekli üzgün, hüzünlü ve mutsuz hissetmek, (Canınızın durduk yere sıkılması, oflayıp puflamanız.)

2-Hayattan keyif almamak, (Hayatınızı değersiz görmeniz.)

3-Değersiz ve / veya suçlu hissetmek, (Kişiliğinizi kendi içinizde bitirmeniz olayıdır.)

4-Rutin yapılan eylemlere karşı isteksizlik, (Eskiden sıkıntı olmadığı hatta zevk aldığınız olayların gözünüzde değerini kaybetmesidir.)

5-Yapılan aktivitelerden zevk alamamak,

6-Sürekli yorgun ve hâlsiz hissetmek, (Hedeften yoksun bir beden, harabedir)

7-Sosyal ilişkilerden kaçınmak, (Yalnız kalma istediğinde artış olayıdır.)

8-Çaresiz ya da köşeye sıkışmış hissetmek, (Dört tarafınız da kapalı hissetmek.)

9-İştah değişimi, (Canınızın hiçbir şey istememesi.)

10-Kilo değişimi, (Kişiden kişiye değişir bazısı çok yer ve kilo alır , bazısı normalden az yiyerek zayıflar. Bu kişiye bağlıdır.)

11-Unutkanlık

12-İletişime geçme konusunda isteksizlik,

13-Yapılan işe odaklanamamak, (Başınızda 1000 tane sorun var gibi hissedip odaklanamazsınız.)

14-Baş, boyun, sırt ve / veya eklemlerde ağrı,

15-Mide ve bağırsak şikayetlerinin artması,

16-Sıklıkla ölümü düşünmek, (Çaresizlikten kaynaklanır.)

17-İntihar eğilimi. (Çaresizlikten kaynaklanır.)

Kısacası her yönüyle sizi bitiren bir sorun. Bu sorunu gözünüzde küçümsemeyin , aynı zamanda büyütmeyin. Aşabilirsiniz!

(Depresyon türleri nelerdir?)

Depresyona müdahale edilmezse, karşı konulmaya çalışılmazsa ciddi psikolojik ve sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Burada amaç korkutmak değil, sizi bir nevi bundan kurtulmanız için az da olsa korku vermektir. Emin olun korkunca vücut güç toplar :). O zaman başlayalım:

1-Majör depresif bozukluk : Klinik depresyon olarak da adlandırılan bu depresyon türünde kişi yemek yiyemez, çalışamaz ve hayattan zevk alamaz. Kişide uyku problemleri ve olaylara karşı ilgisizlik gibi semptomlar görülebilir. Tüm bu belirtiler, ızdırap ve fonksiyon bozukluklarına yol açar. Hemen her yaşta görülebilen majör depresif bozukluk, tedavi edilebilir bir hastalıktır.(Toplumun genelinde bu psikolojik sorun vardır.)

2-Kronik depresyon : En az iki yıl süreyle devam eden depresyon, kronik depresyon olarak tanımlanır. Tıpta distimi olarak da bilinen hastalık, sinsi ve yavaş başlar. Depresyonun hafif formu olarak da tanımlanabilen bu durum, çoğunlukla erken çocukluk döneminde yaşanan taciz, istismar, şiddet gibi travmalara bağlı olarak ortaya çıkar.

3-Atipik depresyon : Bu depresyon türünde kişi, depresyonda olduğunun farkında değildir. Aşırı yemek yemek, fazla uyumak gibi belirtilerle karakterize olan hastalıkta kişi, reddedilmeye karşı son derece hassastır. Olaylar karşısında ruh hâli aniden iyileşip, kötüleşebilir. Kişinin çoğunlukla gergin olmasına ve birazdan kötü bir şey olacakmış hissine kapılmasına neden olur. Atipik depresyon varlığında kişi, diğer insanlara güvenme konusunda sıkıntı yaşar ve çoğunlukla terk edilme ya da aldatılma korkusu yaşar(Siz sürekli panik ataksınız ve hep olumsuz düşünürsünüz. olayın özeti budur.).

4-Doğum sonrası depresyon : Tıp dilinde postpartum depresyon olarak tanımlanan hastalıkta kişi, yaygın olarak majör depresyon belirtileri gösterir. Doğum sonrasında kişinin vücudunda yaşanan hormonal değişimin yanı sıra kişinin bebek sahibi olmasıyla birlikte artan sorumluluğun da etkili olduğu düşünülür(Kişi kendini annelik sorumluluğunu alacak kadar hazır hissetmediği durumdan veya geçmişte yaşadığı bazı olaylardan kaynaklanabilir.).

(Depresyon nasıl tedavi edilir?)

Depresyon için ilaç kullanılması taraftarı değilim. Hiçbir doktor beni hayati sorunlara karşı iradeli olması gereken yerde ilaç kullanıp bunu aşacağına inandıramaz. Acınızla yüzleşmeyi erteleyerek bir yere varamazsınız. Hayatla savaşın! Ya o sizi alt eder ya da siz onu. Seçim tamamıyla sizdedir. Depresyonu tedavi etmek basit! Bunu Umut(Ümit) yazımda da belirttim: Hedef belirle + Başarılı insanlara bak + Mücadele et . Bu zor bir olay değil. Tabii inanırsanız.

+Bu yazıyı yazarken 3 çeşit kaynaktan ve kendi deneyimlerimden faydalandım. Ortaya güzel ve detaylı bir yazı çıktığını düşünüyorum. Umarım bu konuda bir sorununuz varsa çözebilmişsinizdir. Kaynakları her zaman olduğu gibi aşağıya bırakıyorum. Sevgiler!+

kaynaklar:
*vikipedi(tanım)
Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D