Akıl - PerEXP

Akıl

Akıl


Akıl nedir ? Nasıl kullanırız ?


Çok basit bir kelime değil mi? Akıl nedir, desem herkes : Algılama , düşünme , kavrama yetisi der fakat olayların derinine inmek ve mevcut makaleler ile bilgileri çoğaltmak herkesin hoşuna gidebilir. Gelin inceleyelim nedir bu akıl?

(Akıl nedir?)

Akıl ya da us[Us tanım:olaylar ya da kavramlar arasında zorunlu bağıntılar kurma, bu bağıntıları algılama ve kavrama, anlama, düşünme yetisi.], Felsefede kavram oluşturma ve bunlara göre hükmetme kapasitesidir. Bugün Batı'da bu kavramı, büyük ölçüde aklı anlayışla yüzleştiren ancak algılamadan ayıran alman filozofu Immanuel Kant'ın(Eleştirel felsefenin babası ve bilgi kuramını ön plana çıkartmıştır.) etkisindedir. Yani aslında Avrupa ülkelerinin eğitime önem vermesi değerli kişilere önem vermekle başlamış diyebiliriz.

(Akıl yürütebilmemizi sağlayan beyin ağı nasıl işler?)

İnsanın ilişkisel akıl yürütme becerisinin beynin yanal frontoparietal ağdaki (Merkezi yürütme ağ) evrimsel değişimler ve gelişimin işareti olduğu hipotezlerini test etmek için; araştırmacılar; gelişen insan beynindeki anatomik değişimleri - insandaki sinirsel iletimi ve insan olmayan primatlardaki sinirsel iletimleri karşılaştırarak, insanların ve insan olmayan primatların çeşitli akıl yürütme görevlerini nasıl ele aldıklarını inceleyen çalışmalar üzerinde değerlendirmeler yaptılar. Yaptıkları kapsamlı meta analizleri sonucunda; beynin 3 bölümünün ilişkisel akıl yürütme becerisinde anahtar rol üstlendiğini ortaya koydular. Bu üç bölüm; rostrolateral prefrontal korteks, dorsolateral prefrontal korteks(Bu ikisi beynin irade bölümleri) ve alt parietal lob (Duyular ve algılama ,duyusal iletilerin ve görsellerin bütünleştirilmesidir.). Bununla birlikte rostrolateral alanın ikinci dereceden akıl yürütme ile aktif şekilde ilişkili olduğu görüldü. Beyin gelişimine bakıldığında, beyaz maddenin gri maddenin yerine geçtiği ve sinirler arasındaki sinyallerin hızının arttığı gençlik çağında ortaya çıkan "Sinaptik budama"nın beyindeki alt parietal bölge için daha belirgin olduğu sonucuna ulaştılar.

Sinaps : Nöronların nöronlara ya da nöron olmayan hücrelere mesaj iletmeye yarayan bağlantı noktalarına denir.

+Akıl için fazla bilgi içeren kaynak bulamadım , bulabildiklerimi de bu şekilde açıklayarak yazdım. 2 kaynaktan zar zor bilgi alabildim. 30 dakika kadar bir zaman ayırdım. Açıkçası sadece beynin bu konuda nasıl işlev gösterdiğini bilmediğinizi zannediyorum. Sadece olayın beynimizde nasıl yürüdüğünü bilmek size ekstradan bilgi katabilir. Okuduysanız teşekkürler!+

kaynaklar:

*vikipedi(tanım)

*bilimfili(akıl yürütmemizi sağlayan beyin ağı)

Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D