Erdem(Fazilet) - PerEXP

Erdem(Fazilet)

Erdem(Fazilet)


Erdem(Fazilet) ne demektir ? Nasıl erdemli bir insan olunur ?


[Erdem(Fazilet] ne demektir?]

Erdem ahlaki açıdan doğruyu da yanlışı da bildiği halde doğruyu yapmaktır. Aslında bu kavrama direk olarak ahlak terbiyesi denilebilir. Buna toplumda şeref(onur) sahibi olmak da denilebilir. Erdemli olmak kavramına dinlerde çok yer verilmesinin sebebi kişinin bizzat kendisini karşısına alarak bazen de çıkarlarından vazgeçerek doğru olanı yapmasından dolayıdır. Hiçbir insan doğrudan kendisini zorlamadan çıkarlarını ezip geçemez. Bu İrade gerektiren bir davranıştır. Ebeveynler size erdemli olmayı öğretse bile bazen öyle seçimler karşınıza çıkar ki kendinizi tanıyamaz hale gelirsiniz. Erdemli olmak ahlaken hiçbir konuda taviz vermeden insanın kendisiyle savaşmasıdır. Çoğu eğlenceye hayır diyip ahlaki olarak doğruyu elden bırakmayandır. Bireyin ahlaki gelişimi en küçük yaşlardan itibaren ebeveynleri tarafından ona aşılanır. Bu eğer küçükken çocuğa aşılanmamışsa büyüdüğünde o birey erdemli olmak için, kendi çıkarlarını bazen ezmek için ve nefsini susturmak için kendi içinde bir iç savaş yaşar. Bunun değerini şöyle anlatmam daha yararlı olacaktır:

Bir insan için ahlak terbiyesi, ekmek ve elbiseden daha lüzumludur. -Sokrates


Sokrates'in bu sözünden felsefe tarihi açısından ahlaki terbiyenin yani bir anlamda erdemin ne kadar büyük bir yerinin olduğuna da görüyoruz. Sadece bu da değil "İnsanın ve yaşamın anlamı nedir?" sorusuna ise erdemli olmak şeklinde cevap verilirmiş. Sonuç itibariyle ahlaki olarak doğruyu seçmek gerçekten de yaşamın anlamıdır. Çünkü ahlaki olarak doğruyu insan hayatında dolaylı veya doğrudan olarak sürekli arar. İnsanların bitmek bilmeyen din arayışları bu yüzdendir. Erdemli olmak bazen merhametli bazen çok sert olmayı bazen ise sessiz kalmayı gerektirir. Mesela birisi yere düştüğünde direk elini uzatan erdemli olmanın merhamet örneğidir. Yanlış bir davranış yaptığınızda size kızan ebeveynlerinizin tepkisi erdemin sert olma örneğidir. Kötü içerikli konularda konuşmama erdemli olmanın sessizlik örneğidir. Erdemli olmanın özellikleri ve örnekleri çoğaltılabilir. Erdemli olmak toplumsal ahlak yasalarının bir çoğuna uymak olarak gözükse de bu yanlıştır. Erdemli olmak çoğunluğa değil doğruya ve yanlışa bakar. Doğruysa uygular, yanlışsa uygulamamakla kalmaz onu uygulayanları da uyarır. Herkesin tam anlamıyla erdemli olması imkansız gibi görünse de kişiyi buradaki kusursuzluk değil iyi niyet erdemli yapar. Çevrenizde böyle insanlar çevresinde olmaya ve onlarla çaışmaya özen gösterin. Çünkü onlar işini iyi yapar ve sadakatlidir. Onun bireysel sınırlarını ihlal etmedikçe size çok iyi bir arkadaş olabilir ve size çok şey katabilirler.

(Nasıl erdemli bir insan olunur?)

Öncelikle bunun kolay bir şey olmadığını söylemem lazım. En başta sizi etkileyen kaynakları kesmeniz lazım. Yani sizi kötü anlamda etkileyen içerikler, faaliyetler ve çevre gibi diyebilirim. Sonra kendiniz değiştirmek için farklı kaynaklar edinmeniz lazım. Bu yeni arkadaşlar(Erdemli olmasına özen gösterin. Ayrıca kimsenin de kusursuz olmadığını hatırlayın.), dini ve ahlaki anlamda kendini geliştirme, bu tür konularda içeriklere bakmak ve izlediği içeriklerde ahlaki kurallara önem verenleri izleme şeklinde çoğaltılabilir. Kısacası sizi dolduran su kaynağını değiştireceksiniz. Eski(kirli) sular zamanla giderken içiniz tertemiz su ile doluyor olacak. Umarım iyi anlatabilmişimdir.

+Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yazıyı yazmam toplamda düzenlemesiyle beraber muhtemelen 1 saatimi almış olacak. Umarım bir şeyler kapmışsınızdır. Bu yazıyı yazarken 1 adet kaynağın küçük noktalarından faydalandım. Zaten internette bu konuyla alakalı fazla bilgiye rastlayamadım. Tümüyle bildiklerimi aktarmaya çalıştım.Her zaman olduğu gibi kaynakları aşağıya koyuyorum. İyi günler ve tecrübeli hayatlar dilerim.+

kaynaklar:
*vikipedi(tanım)

Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D