Başarıdaki Şans Faktörü - PerEXP

Başarıdaki Şans Faktörü

Başarıdaki Şans Faktörü


Başarıdaki şans faktörü


Çevrenizdeki çoğu insan başarılı insanların şanslı olduklarını ve bu yüzden başarılı olduklarını söylerler veya bunun yerine şans faktörünün yanında olduklarından bahseder. Öncelikle şunu söylemeliyim ki bunun başarıyla alakası yok. Biri turmuş diğeri tutmamaış meselesinin şans ile alakası yok. Buna strateji denir. Doğru strateji ile bu oyunu oynarsanız ve gereken emeği gösterirseniz bu oyunu zafer ile bitirirsiniz. Başarıya şans diyen çoğu insanın aşağılık kompleksi olduğu için bunu doğru stratejiye ve emeğe değil de şansa bağlarlar. Bu yapılanlar gece gündüz çalışan ve başarılı olan insanların emeğini hiçe saymaktan başka bir davranış değildir. Örneğin: Elon Musk veya Jeff Bezos gibi devler bu işe doğru strateji(insan rağbeti) ve gecesine gündüzüne katarak verilen emekle başladılar ve başarılı oldular. O insanların biyografisini incelerseniz gelecekte internetin değerleneceği ve buraya yatırım artacağı görüşündeydiler.(Böy En basit şekilde Elon Musk PayPal'da çalışarak şirket stratejisi belirlenmesinde çok katkıda bulundu. İnsanların internet üzerinden böyle bir şey yapması için kullanan herkesin bir kişiyi daha davet etmesiyle para kazanmasını sağlayarak bünyesine bir sürü kişi kattı. PayPal bugün dünya'da çokça kullanılan bir ödeme sistemi(Türkiye'de kullanılmıyor.). Daha bitmedi. Bu insanlardan birisi Tesla, SpaceX, Neuralink... gibi şirketlerde yönetici veya CEO iken diğeri Amazon ve BlueOrigin gibi şirketleri kurarak tüm emeğin adeta dışarı vurmasını gösteriyorlar.


Tabii ki sadece bu insanlar değil tüm başarılı insanlar için geçerli bu söylemlerim. İnanın o insanlar gözünde başarıyı şansa bağlayanlar umutsuz vaka olarak geçiyor. Lütfen bu tür insanlardan biriyseniz bu derece emeği şansa bağlayarak(biraz bile olsa) kendinizi küçük düşürmeyin. Bu yaptığınız sadece gereksiz bir cehalet ürünü ve aşağılık kompleksine bağlı davranış. Hayatta herkesin başına "Gerçekten şanslıymışım!" dedirten olaylar gelir ancak bu aslında fırsata çevirme ya da rehavete düşme sınavıdır. O insanlar önüne konan fırsatı değerlendirdikleri için şanslı sayılmıyorlar. Gerekeni fazlasıyla yaptıkları için bu kadar zirvedeler. Aksine siz önünüze konan fırsatları değerlendirmediğiniz için bu derece gereksiz ithamlarda bulunuyorsunuz. Hayır! Başarı şans değil emek ve akıldır. En azından küçük bir başarı aldıysanız bile bunun emek ve strateji ile elde ettiğinizi bilirsiniz.

+Bu yazı bu saçma tezi savunanlara karşı bir antitez olarak yazdım. Çünkü gerçekten böyle bir olay yok. 2-3 tane tek bir başarıya sahip olmayan insan başarı hakkında yorum yapıyor. Ben tüm başarılı insanlardan öğrendiğim her tecrübe ve bilgiyi buraya döktüm. Lütfen dinlediğiniz insanlara önem verin çünkü sizi siz yapan etkenlerden birisi de çevredir. Böyle umutsuz vakalar çevrenizde mümkünse bulunmasın. Onlara inat başarın! Bu yazıyı kaynak kullanmadan yazdım. İyi günler ve tecrübeli hayatlar dilerim+
Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D