Fedakârlık(Özverililik) - PerEXP

Fedakârlık(Özverililik)

Fedakârlık(Özverililik)


Fedakârlık(Özverililik) nedir ? Fedakârlık kaç çeşittir ?


[Fedakârlık(Özverililik) nedir?]


TDK'ye göre fedakârlık: Bir amaç uğruna veya gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir şey için kendi çıkarlarından vazgeçme olarak tanımlanmıştır. Fedakârlık, bir şeyi kaybederken bir şeyi kazanmaktır[İyi veya kötü(amaçsız) fark etmez]. Mesela iyi bir üniversite kazanmak istiyorsan eğlencenden ve zamanından fedakârlık yapmak zorundasın. Yine aynı şekilde bir üniversite hedefliyorken o gün yapman gerekeni yapmayıp eğlenceyi seçersen kısa süreli mutluluğun yanında o gün alacağın verimi reddedersin. Fedakârlık zor ve uğraş gerektirici veya basit amaçlar uğruna olabilir. Fedakârlık kendi enerjisinden işinden vageçmek olarak görülse de asıl olarak kendi değerli zamanından vazgeçmektir. Bu yüzden insanlar ne uğruna fedakârlık yaptıklarına çok dikkat etmesi gerekir. Mesela size hiçbir değer katmayan, dost canlısı bir arkadaş ile geçirdiğiniz vakit aslında gereksiz bir fedakârlıktır. İnsanlar genel olarak büyük hedefleri edinmemelerinin sebebi temelde gereken fedakârlığı almaktan çekinmeleridir. Bu yüzden iyi bir amaç uğruna fedakârlık yapan insanlar toplumda göze batan başarılı insanlar olarak görünür. İnsanlar asla fedakârlığı basit bir şey zannetmesin. Çünkü istenileni elde etmek için kişilerin uzun soluklu, emek gerektiren hatta gerekirse zaman zaman kan ter içinde kalmalarını isteyen çalışmayı vermek zorundadır. Başarılı olmanın formülü her ne kadar basit görünsede bireyin bu yolda kendine çok ciddi meydan okuması bile aslında hem zevkten hem de zamandan fedakârlığı gösterir. Kısacası buna "no pain no gain" yani acı yoksa kazanç da yoktur. Kişinin bu denli uzun soluklu işlerde bunu devam ettirmesi oldukça zorken gereken fedakârlığı verip sonuca ulaşınca bunun değerini de gayet güzel bilmektedir çünkü verilen emek unutulmaz ve kişi elindekinin nelere mâl olduğunu asla hafızasından çıkarmaz. Öte yandan gerekli amaçlar için yapılan fedakârlıklar zamanla kişi için daha kolay haline gelir.



(Fedakârlık kaç çeşittir?)

Fedakârlık, bireyin kendi hayatı için yaptığı ve başkaları için yaptığı olmak üzere ikiye ayrılır:

1-Bireyin kendi hayatı için yaptığı fedakârlıklar : Bireyin vaktinden kısarak yaptığı iyi faaliyetler her ne kadar da tek başına fedakârlık olarak gözükse de yaptığı kötü(amaçsız) faaliyetler de bir fedakârlık sayılır çünkü birey bu zamanın kendisini tatmin edeceğini, kısa olduğu için de hemen almak ister. Sonuç olarak zamandan yine vazgeçilmiş, bir şey feda edilmiş olur. Buna kötü fedakârlık denir. İyi faaliyetler sonucunda verilen fedakârlık genelde uzun soluklu işlerde olduğu için kişi kendini geç tatmin etmeyi istemez. İşte tam da bu noktada hem zaman hem de zevk fedakârlığına girilmiş olunur. Yani "no pain no gain" acı olmadan kazanç olmaz.

2-Başkaları için yapılan fedakârlıklar : Bu fedakârlık çeşidi de iyi ve kötü(amaçsız) olmak üzere ikiye ayrılır. Kötü olandan başlayacak olursak genelde kişinin kendi hayatını yönetememesinden dolayı başkaları, onu farkında ya da farkında olmadan yönetir. Aslında burada sadece zaman değil bağımsızlık(kırmızı çizgiler) fedakârlığı da vardır. En kötüsü de genel olarak budur. Gereksiz
fedakârlık yapmaktan kurtulmak istiyorsanız Hayır Diyebilmek yazım size bir şeyler katabilir.Öte yandan iyi fedakârlıklar arkadaşlık ve dostluk ilişkilerini güçlendirmektedir ancak bu fedakârlığın yapılması için de uzun soluklu ilişki baş şarttır. Ayrıca iyi olan arkadaşlık ilişkilerinde karşılıklı fedakârlık vardır. Yani zamandan bazen de kendi kurallarından fedakârlık vardır. Bunun yok yere olmadığını ve eğer buna değecek bir arkadaş bulan birisi varsa onu kaybetmemeye özen göstersin :D.


+Bu yazıyı yazarken yaklaşık 40 dakika harcadım. Elimden geldiğince bu kavramın değerini güzel bir şekilde anlattığımı düşünüyorum. Sizin bu konuda ekleyeceğiniz bir şey varsa ekleyebilirsiniz. Bu yazıyı yazarken herhangi bir kaynak kullanmadım. Bir tek tanımı yaparken genel bir tanım olması amacıyla TDK'den faydalandım. Link olarak tanım konulmuyor. Bu sebepten ötürü sadece web sitesinin kaynağını koyuyorum. İyi günler ve tecrübeli hayatlar dilerim!+

kaynaklar:
*türk dil kurumu(tanım)
Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D