Cehalet ve Cahillik - PerEXP

Cehalet ve Cahillik

Cehalet ve Cahillik


Cehalet ve cahillik nedir ? Toplumsal cehalet ve bireysel cehalet nasıl oluşur ve çözümü nedir ?


(Cehalet ve cahillik nedir?)

TDK'ye göre cehalet, bilgisizlik ya da bilgi eksikliğidir. Cahil ise cehalet içinde olan yani bilgisi eksik veya eksik bilgili kişiye denir. Cehaleti genel olarak neyi bilmediğini bile bilmemektedir. Bu hayatını etkileyen yanı başındaki konu olsa bile öğrenmeye çalışmamaktır. Bildiğini düşündüğü konularda ise genel olarak eksik bilgisi vardır ve devamını da öğrenmeye gerek duymaz. Aslında toplum içinde sustukları zaman sorun olmazlar ancak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan bu kişiler doğru bilgiyi çok yanlış yerlere saptırabilir veya tamamen yanlış bir bilgi yayabilir. Bu açıdan bu kişiler topluma çok zararlıdır çünkü her konuda çok bilirler. Yanlış bilgisinin etrafında birkaç kişi toplamaya başlamışsa bilgili bir kişi onu toplum önünde rezil etmedikten sonra o asla durmaz. Birebir konuşmalarda hep kendilerinin en iyisini bildiklerini savunurlar. Yanlış anlaşılmasın toplumdaki tüm cahiller kötüdür demiyorum. Sonuç olrak bilgisinin olmadığı konularda konuşmayan cahiller de var. Bu bir hakaret değil bir sıfattır. Bir konuda fikrin yoksa o konunun cahilisindir ancak dediğimiz gibi bilgisi olmadan fikri olanlar zararlı olanlarıdır. Mümkünse onlarla tartışmaya girmeyin. O sizle girerse "Tamam" diyip konuyu kapatın.

(Toplumsal cehalet ve bireysel cehalet nasıl oluşur ve çözümü nedir?)


Cehalet neden oluşur? Tabii ki eğitimsizlik ve araştırma isteksizliğindendir. Eğitimsizlik bunun toplumsal tarafıyken araştırma isteksizliği bunun bireysel tarafıdır. Yani siz ne kadar bireyleri eğitirseniz eğitin cahil insanlar olmaya hep devam edecektir. Bu kişiler her toplumda vardır ve olmaları da çok normal bir durumdur. Cehaleti engellemek en başta devletlerin eğitim programlarıyla çözebileceği bir iştir. Devletler her kişiyi olabildiğince sevdikleri alanlara yönlendirirse ve bir yandan da temel eğitimlerini verirse herkesin bir konuda az çok bilgisi olacaktır. Temel eğitimin içinde cehaleti engellemek için ise bir ahlak dersi olmalıdır. Bu sayede en cahil olan bir insan bile tartışma ahlakını bildiği için bilmediği konularda konuşmayacaktır. Yani anlaşılacağı üzere bilmeyen olsada bilmediği konuda konuşan olmayacak dolayısıyla genel tartışma kültürü açısından sağlıklı bir toplum modeli oluşacaktır. Gelelim bu işin kişisel tarafına. Bu konuda siz ekstra olarak cahillikten kurtulmak istiyorsanız en başta bilmeniz gereken en temel konulardan başlayın. Bu sizi herhangi bir konuda en az bilgiyle olsa bile tartışma yetkinliği verecektir. Bilmediğiniz çok konu olduğunu fark edince daha çok araştırmak ve işinizin başından kalkmak istemeyeceksiniz. Bu araştırma aynı zamanda sizin sevdiğiniz alanı da bulmanıza yardımcı olacaktır. Böylece o konuda fazlaca uzmanlaşıp o konuda fazlaıyla tartışmaya girebileceksiniz. Elde ettiğiniz bu verim sizi her konuda az çok bilgi almaya itecektir. Dolayısıyla bu noktada cehaletten kurtulmuş olacaksınız.

+Bu yazıyı yazarken yaklaşık 1 saatimi harcadım. Tanım anlamında TDK dışında Facebook'ta bir felsefi düşünce konusunda yazardan biraz faydalandım. Bu iki kaynaktan aldığım bilgiler tamamen minik tanımlamalar üzerinedir. Bunun toplumsal ve bireysel anlamda nasıl çözüleceğinin tezi tamamen bana aittir. Tanımlamaların da çoğu yine bana aittir. Umarım az çok bu konuda fikir sahibi olmuşsunuzdur. Elinizden geldiğince cehaletten kurtulmaya en temel ve önemli bilgileri kendinize katın. İyi günler ve mutlu hayatlar dilerim!+

kaynaklar:
*türk dil kurumu(tanım)
*felsefi düşünceler - aydın rozental(ufak tanıma yardımcı ifadeler)
Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D