Hayır Diyebilmek - PerEXP

Hayır Diyebilmek

Hayır Diyebilmek


Neden hayır demeliyiz ? Nasıl başkalarının isteklerine kolayca hayır diyebiliriz ?


(Neden hayır demeliyiz?)

Öncelikle neden hayır dememiz gerek? Sorun nerede? Bunu teşhis edelim. Hayatın belli zamanlarında hayır diyememek sizin en basit şekilde kendi kişisel zamanınızdan çalarak o zamanda yapmanız gereken ya da yapmak istediğiniz faaliyetlerden alıkoyar. Sonuç olarak karşınızdaki kişiyi kırmamak için ya da ona karşı çıkmaktan korktuğunuz için isteğini bir anlamda onaylarsınız lakin günün sonunda siz zararlı çıkarsınız. Yani kısacası her birey kendi sınırlarını çizmek adına ve kendi kişisel bağımsızlığını elde etmek adına hayatındaki bazı istekleri reddetmesi gerektiğini bilmelidir. Hayır diyemeyen insanlar keyfinden bunu yapmazlar. Genel olarak öz güven eksikliği yaşadıklarından dolayı kendi sözlerinin geçerliliğini, büyüklüğünü çok görmezler. Kısacası halk arasında "Kendini ezik hissetmek" şeklinde bunu anlatabiliriz. Bir diğer etken herkesle iyi geçinmeye çalışmasıdır. Birine hayır derse onların sevgisini hatta ve hatta ilişkisi bile kaybedeceğini düşünür(Evet, doğru bildiniz. Aşık olduğunuz kişiye hayır diyemiyorsunuz :D). Şu konuda anlaşmamız lazım herkesle iyi an Hayır diyemeyen gruptan olduğunuzu isterseniz anlamaya çalışalım:

1-Haklı olduğum halde kimseyi kırmak istemiyorum.

2-İstemediğim halde teklifleri ister istemez kabul ediyorum.

3-Hayır dersem karşımdaki insan/insanların vereceği tepki veya davranışlardan çekiniyorum.

Eğer bunlar sizde varsa kesinlikle insanlar sizi kolayla kullanabilir. Sizin kişisel sınırlarınızı kolayla ihlal edebilir. Bu size basit gelebilir ancak sizi bir ömür etkileyebicek evlilik,borç vb. gibi durumlara hayır demezseniz bunun etkisi bir sinemya gidip 1 günü etkilemek gibi değil tüm ömrünüz boyunca etkileneceğiniz bir durum yaşanır. Dolayısıyla bir an önce hayır demeyi öğrenmeniz lazım.


(Nasıl başkalarının isteklerine kolayca hayır diyebiliriz?)

Öncelikle şunu bilelim: Siz herkesin isteklerini kabul ederseniz kolay elde edilen biri olursunuz. Kolay elde edilebilen şeylerin insan gözünde değeri olmaz. Bu yüzden siz birileri evet derken bir süre sonra bu sürekli olduğu için zamanala saygınlığınızı yitiriyorsunuz. Sonrasında bilmeden veya bilerek insanlar tarafından kullanılıyorsunuz. Yani burada anlatmak istediğim tüm bunların farkına varın. Gözlerinizi iyi açın ve insanların sizi nasıl kullandığını iyice düşünün. Sonrasında neye hayır diyebileceğinizi neye evet diyebileceğinizi belirleyin. Şimdi buraya kadar her psikoloji alanında çalışan aynı şeyleri söyler ancak fark burada başlıyor. Hayır diyeceğiniz bir teklif çıksa da yine tüm bunları bilseniz bile hayır diyemiyorsunuz. Taktik şu: Önce kendinize "hayır!" diyeceksiniz. Biri size bir reddedeceğiniz teklif mi getirdi. Tüm gücünüzü toplayın ve "Hayır, işim var" , "Hayır, bunu istemiyorum." veya "Bugün yorgunum ve bu yüzden olmaz." gibi cümlelerle reddebilirsiniz. İlk başta ısrar ederler. Siz ise geri kabul etmek istersiniz ancak bu sizin değil beyninizin istediğidir. Daha önce böyle bir şey yapmadığı için tehlikeli geliyor ve bunu yapmak istemiyor. Devam edin hayatta tecrübe denilen şey bilmediği yerlere girerek kazanılır. O kişi sizle küserse zaten o sizin arkadaşınız değilmiş demektir. Eğer gerçekten arkadaşınızsa o da buna göre hareket etmesini zamanla öğrenecektir. Bunun dışında hayatın toz pembe olmadığı ve zorlukların her daim sizi gereceği gerçeğini de öğrenmmiş olacaksınız. Zaten kendi içinizde her gün hayır savaşı yaşanıyor. Her yazımda getirdiği nokta genelde burası olur: İçte kazanan dışta da kazanır. İlk başta direk bam! diye girmeyin. Küçük oynayın. Büyük oynayacağınız zamanı aldığınız ivme belirler. Bir süre sonra daha çok istediklerinizi gerçekleştirmek için daha çok hayır diyeceksiniz. Yani kısacası gerisi çorap söküğü gibi gelir. Siz yeter ki ilk adımı atın.

+Merhaba! Muhtemelen yazıyı bitirdin ve son olarak bunu okuyorsun. Eğer bu konuda bu yazıyı okuyarak yol aldıysan burada yorum olrak bunu belirtirsen sevinirim. Bu yazıyı yazarken çok olmasa da bir kaynaktan yararlandım. Onu da her zaman olduğu gibi kaynaklar kısmına ekliyorum. Hayat deneyimlerimi başka kişilerin de okuması ve kendinde yararını görmesi beni çok mutlu ediyor. Yazımı okuduğun için teşekkür ederim. İyi günler dilerim!+

kaynaklar:
*hayır diyebilmek - beyhan budak

Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D