Korku - PerEXP

Korku

Korku



Korku nedir ? Nasıl oluşur ?


(Korku nedir, nasıl oluşur?)


Korku, stresli bir uyaran ile başlayıp, kalp atışının ve nefes alışverişinin hızlanmasına kasların bir anda enerjiyle yüklenmesine ve nihayetinde de savaş ya da kaç tepkisinin ortaya çıkmasına neden olan kimyasalların salınımıyla, mesela adrenalin, beyinde gerçekleşen bir zincirleme reaksiyondur.

Evrimsel açıdan ele aldığımızda, vücudumuzun çevremizde algılanan bir tehdide karşı stres tepkisi geliştirmesiyle ilkel bir hayatta kalma mekanizması olan "Savaş ya da kaç" davranışını ortaya çıkaran korkunun, en eski duygularımızdan birisi olduğunu söyleyebiliriz.

Evrimsel süreçte, örümcek ya da yılan gibi; soktuğunda acı veren tehlikeli bir şeyden korkmayı öğrenmek, büyük ihtimalle atalarımızın hayatta kalmasına yardımcı olmuştur(Yani korku tümüyle gereksiz denemez zaman zaman hayatta kalmak için gerekli fonksiyonları vücuda aktardığını görüyoruz.). Hayatta kalma içgüdüsü ile var olan korkulara sağlıklı korku(patolojik korku) denir. Bu korku bizim doğrudan hayatımızda karar vermemiz noktasında oldukça etkilidir. Mesela korkmadan ve ağrı hissetmeden ateşe yaklaşabilseydik, hayati tehlike arz edebilecek yanıklara maruz kalmamız çok kolay olurdu. Bu örnekleri siz çoğaltabilirsiniz .

(Korkunun çeşitleri nelerdir?)


Korkudan korkuya fark vardır. Bundan dolayı korku bozuklukları, tıbbi açıdan üç büyük gruba ayrılmaktadır. Bu sınıflandırmada, her bir korku kategorisinin hasta edici özelliğini vurgulamak için bozukluk kelimesi eklenmiştir.

1-Korku bozukluğu: genel korku[(kaygılar/ motorik gerginlik(titreme gibi)/aşırı vejetatif(kontrol dışı) reaksiyonlar(terleme gibi)] ve herhangi bir olguya bağlı olmayan korku

2-Panik bozukluğu (veya panik atakları), alan korkusu (agorafobi)

3-Fobik bozukluk (belli bir nesneye ve duruma bağlı olarak)

Not: Bütün bu korku hallerinde, normal hal ile hastalık hali arasında kesin bir sınırlama mümkün değildir. Bu itibarla, önce korkunun hangi boyutta olduğu sorusunun irdelenmesi gerekmektedir.


(Korku anında beynimizde neler oluyor?)


Evrimsel açıdan da önem arzeden bu korku mekanizması,esasında basitçe beynin duyusal işleminde normal olarak görev alan beyin bölgelerinin tehlikeli bir uyaranla "Bypass" edilmesi sonucu ortaya çıkan bir kısayoldur. Beynimizdeki normal algı sıralaması şu şekildedir:

>Talamus - Duyu organlarından gelen duyusal verinin nereye gönderileceğine karar verir.

>Duyusal korteks - Duyusal veriyi yorumlar.

>Amigdala - Duyguları çözer; muhtemel tehditleri belirler, korku hafızalarını depolar.

>Hipotalamus - "Savaş ya da kaç" tepkisini oluşturur.
(korku sırasında beyin organlarının tepkileri)

+Bu yazıyı yazarken 2 çeşit kaynaktan faydalandım. Açıkçası kendi deneyimlerimden daha az faydalandığım bir yazı oldu(Direk kopyala yapıştır yapmadım tabii). Ufak sadeleştirmeler ve daha iyi anlatım için detay şekilde bazı parantezlerde belirttim ve daha az karışık hale getirmeye çalıştım. Umarım okursunuz , teşekkürler.+

kaynaklar:

Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D