Huy(Mizaç) - PerEXP

Huy(Mizaç)

Huy(Mizaç)


Huy(Mizaç) nedir ? Nasıl oluşur ?

(Huy nedir?)


Huy veya mizaç psikolojide içe veya dışa dönüklük gibi bireyin kişiliğini ifade eden sıklıkla öğrenilmişten ziyade doğuştan geldiği kabul edilen davranışlardır. Mizaç konusunda birçok sınıflandırıcı şema olsa da akademik fikir birliği yoktur(Bu arada huy veya mizaç derken ikisinin aynı anlama geldiğini belirtmek istemiştir.).

(Huy nasıl oluşur?)

Huy denilen yapı doğuştan gelir(Kalıtımı etkisi de yüksektir.) değişmez(Ben denedim değiştirdim diye bir mantık yok. eğer bir özellik tamamen yok olduysa o karakterdir,huy değil. Fazla düşündüğünüz huylarınızı azaltacak faaliyetler yapabilirsiniz fakat huyu tamamen yok edemezsiniz. Belli bir süreliğine öyle sanarsınız sonra patlama olunca daha beter hale gelirsiniz. O yüzden bu konularda gerçekçi olun en fazla azaltmaya yönelik davranışlar sergileyin.). Kişiliğin duygusal eğilimi(Genelde ana ve baba eğitimi ile şekillenir, ağaç yaş iken eğilir atasözünün cuk diye oturduğu konudur. Tabii sonraki hayatınızda sonradan yeni huylar da edinebilirsiniz.) mesela sizde fazlasıyla bulunan bir miktar azaltmak isteyebileceğiniz huylarınız şunlar olabilir: kıskançlık, dikbaşlılık, kibir, küçümseme, mükemmelliyetçilik, şüpheci(paranoyak şekilde), yalancılık, cimrilik, tembellik gibi. Fakat dediğim gibi bu sizin karakteristik özelliğiniz de olabilir. Karakterde çevre-toplumsal etkileşimiyle şekillenir, değişebilir, kişiliğin ahlaki eğilimi söz konusudur. Bu yüzdende huy sandığınız davranışlar karakteristik özellik olabilir.(Bunun için belirli bir konuda o davranışı ölümüne sergileyip sergilememeniz söz konusudur. Eğer huysa kendinizi kandırmayın lütfen. Bu da sizin sınavınız. Sınavdan kaçarsan hayatının verimliliğini hiçe sayarsın.)

Peki kötü huyları saydık, iyi huylar var mı? Tabii ki evet. erdem, cesaret, iffet, adalet huyu, sebat(Kişinin bıkmadan mücadele yolunda bıkmadan sabır göstermesi), soğukkanlılık, tahammül(Karşı koyabilme gücü), tevazu(Mütevazi olmak), nezaket, güzel yöneliş, barışçıl olma, sabır, cömertlik, dostluk gibi örnekleri çoğaltılabilir. Huy konusunda bilinçaltı(İd kısmı) öncelik taşırken , karakterde bu bilincin her katmanıdır.

+Bu yazıyı yazarken 1. paragrafta tanım kapsamında biraz Vikipedi'den faydalandım. Onun haricindeki tüm paragrafların yazımı bana aittir. Okuduysanız teşekkür ederim!+


kaynaklar:
Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D