Trip Atmak - PerEXP

Trip Atmak

Trip Atmak


Trip atmak nedir ? Neden atılır?

(Trip nedir?)

İlk başta isterseniz trip kelimesinin kökenine inelim sonra anlamına değinelim. Trip kelimesi İngizlizce'den bir geçmiş kelime olup İngilizce'deki anlamıyla türkçe anlamı birbirini karşılamamaktadır. Tureng gibi dil sözlük ortamlarında Attitudinize(Tavır takınmak, poz yapmak, kasılmak, yapmacık davranmak, havalara girmek) kelimesi İngilizce'deki karşılığı olarak gösterilmiştir. Ayrıca İngilizce'de "Uyuşturucu etkisine benzer saçmalayıcı davranışların ayıkken görülmesi anlamında" kullanıldığı söylenmiş. Muhtemelen bu yolla Türkçe'ye geçmiş olabileceği düşünülüyor.

Kökenine değindiğimize göre artık anlamına da değinebiliriz. Trip atmak "Birisine tepki olarak nedeni söylenmeksizin takınılan yapmacık, kısa süreli ve tedirgin edici davranış" anlamlarına gelmektedir. Tabii ki kısaca şunları demek de mümkündür: Ayak yapmak , çelmelemek, ildiklemek , kurulmak, kurum satmak gibi vb.. Trip atmak, aynı zamanda derdini açıkça söylemeyip, karşıdaki kişinin zihnini okumasını beklemektir. Dolayısı ile trip karşılayıcı kişi güçlü biri değilse, sinirden çılgına dönecektir. Böylece trip atan kişi, en ilkel yoldan diğer kişinin mental zayıflıklarını değerlendirebilecektir. Bunu kullanıp her defasında duygusal bir sömürü yapıp karşıdaki kişiyi kullanır(Kimse kusura bakmasın trip atanlar hiç de masum değil. Hatalı bile olsak bunu duygusal bir sömürü şeklinde sunmaya ve irademizi baskılamaya hakkınız yok.).

(Trip neden atılır?)

Kişi incinmişse bunun farkında olunmasını ve bu incinmişliğin düzelmesini, anlaşılmayı, haklı olmayı isteyebilir. Bu durum, her iki taraf için de geçerlidir. Sorun, bu ihtiyaçların talep ediş şeklindedir; bunları trip atarak talep etmek, her iki taraf için de çoğu zaman yıpratıcı sonuçlar doğurur. Ayrıca şunu belirteyim : Karşı taraf hatalı bile olsa kimsenin, kimsenin iradesini baskılamaya hakkı yok. Bunu direk belirmek doğru-dürüst bir şekilde ifade etmek sizin beklentinizi ve sorunu açıkça ifade edeceğinden dolayı daha samimi bir sohbet veya tartışma olur. En azından sonuç kötü bile bitse insanlara karşı hep samimi olun . Şimdi kaybedersin sonra kazanırsın. Bunu bilemezsin. Ayrıca trip atmak kişinin duygularının gerçekçiliğine de zarar verir zaten bu yüzden de samimiyet kaybolur.

Şahsi olarak trip'in her türlüsüne karşıyım. Fikirleri doğru-dürüst şekilde ifade etmek gerçekçi ilişkileri getirir. En samimi ilişkiler de bunlar olup iradenizi kimse baskılamaz. Birbirinizin arasında sorun çıksa bile konuşup bunu çözebilecek asıl kişiler de onlardır. Burada bence sence yok. Herkes biliyor böyle olduğunu. Eğer böyle her konuda trip atan varsa hayatınızdan çıkarın. İnanın verimi artıracaktır. Eğer bunu arada bir yapıyorsa da uyarın. Baştan engellemezseniz sonu sizin için kötü olabilir. İnanın birine kendini bağlı hissetmek hiç de iyi bir durum değildir. Sizi kendine adeta bağlayıp hür iradenizi yok eder. Sonu da bu yüzden kötüdür. Bir çıkar hayatından mahvolursun. Bu yüzden samimiyeti elden bırakmayın. Bu arada niye böyle sert konuşuyorsun demeyin. Doğrular konusunda acımasız olmak zorundayız.

+Şahsen çok içten yazdığım bir yazı oldu. Çünkü bu konuda birçok deneyimim var ayrıca zamanında bende biraz olsun atan birisiydim ve inanın insan kendinden iğreniyor. Bu yazıyı yazarken daha düzgün bir şekilde yazabilmek için kimi yerlerde kendi deneyimlerimi kimi yerde bazı kaynaklardaki kesitlerden faydalandım. Her zaman olduğu gibi kaynakları aşağıya bırakıyorum.+

kaynaklar:

Fikirlerinizi yorum yazarak belirtin :D