Saygınlık nedir ? Nasıl kazanılır ?
(Saygınlık nedir?)
Sözlük anlamına bakacak olursak saygı görme, güvenilir olma durumu, itibar, prestij gibi anlamlara gelmektedir. Benim yorumuma gelecek olursak saygın insan olmadan önce iradeli bir insan olunması gerekmektedir. İradeli insan olmak içinizdeki meseleleri halletmek ve vücudunuzu kontrol etmek anlamına gelir. İrade saygınlık ise bunun dışa yansımasıdır. Yani saygın insan olmayı değil iradeli insan olmayı hedefleyin. Saygınlık otomatik olarak gelecektir. Amaç saygın olmak değil iradeli insan olmanın sonucu saygın olmaktır. İradeli bir insan olup dünya amaçlarınıza bakın saygınlık size sadece ekstra güç(Nitro) sağlayacaktır. Direk saygınlığı hedefleyenler genelde gösteriş sahibi kişilerin amaçları arasındadır. Eğer böyle bir görüşe sahipseniz dünya amaçlarınızı göz önünden geçirmenizi tavsiye ederim. Umarım ne anlatmak istediğim anlaşılmıştır.
(Saygınlık nasıl kazanılır?)
Yine söyleyelim saygın insan olmayı değil iradeli insan olmayı hedefleyin otomatik olarak saygın insan olmaya da çalışacaksınız zaten. Aşağıda sayacaklarım zaten iradeli bir insanda olması gereken özelliklerdir. Bu yüzden amaç saygın insan değil iradeli insan olmak sonucu saygın olmaktır. Öyleyse başlayalım:
1-Devamlı proaktif olun : Her zaman insanların sizi yönlendirmesini beklemeyin. Kendi becerilerinizi de kullanarak araştırmaya başlayın ve problemlerinizi kendiniz çözün. Kendinizi öne çıkartmayı alışkanlık haline getirin. zamanı geldiğinde meydan okumaktan korkmayın.
2-Verdiğiniz sözleri tutun : Saygınlık kazanmaya başlamak için, uygulayacağınız en önemli adımlardan birisidir. Eğer, geçmişte vaatler verdiyseniz, bundan sonra fazla söz vermemeye dikkat edin(Fazla sorumluluk fazla yük ayrıca insanları siz taşımak zorunda değilsiniz.).
3-Özür dilemeyi bırakın : Sürekli özür dilerim diyen insanlar, bunu ikinci defa tekrarladıklarında, ilk söyledikleri kadar saygı görmezler. Özür dilemenin zamanı ve yeri vardır(Sürekli özür dilemek zayıf bir imaj sergiletir. İnsanlar size sözlerini kolayca geçirebilir.).
4-İnsanların zamanını boşa harcamayın : Başkalarının zamanının değerine saygı duyarsanız, bilin ki onlar da sizin zamanınıza saygı duyacaklardır. Bunlar; bir randevuya geç kalmamak, gereksiz şeyler hakkında konuşarak toplantıların işleyişini bozmamak, süreçleri hızlandırmak, sorunları anında çözmek ve özellikle insanlar sizden daha yoğunken, onların karar vermelerini daha kolay hale getirmektir.
5-Bir an önce dedikoduyu bırakın : Hiçbir zaman, insanların yüzlerine söyleyemeyeceğiniz şeyleri arkalarından söylemeyin. Bahsettiğiniz kişileri sevmeseniz bile onlara saygı göstermelisiniz. Herkesin iyi ve kötü huyları ve özellikleri vardır, bunları dikkate alarak, karşınızdaki insanla diyaloğa girin. unutmayın ki, insanların arkasından konuşursanız, itibarınız hızla kaybolacaktır.
6-Çok iyi biri olarak gözükmeye çalışmayın : Yersiz nezaket, sizi insanların gözünde iyi göstermez. Herkesi mutlu etme düşüncesi, size bu konuda çok fazla bir şey kazandırmayacaktır. Doğal olmanız sizi daha güçlü ve konuşulacak insan yapacaktır(Özellikle erkekler kızlara fazla nazik gözükmeye çalışıyor. yapmayın! komik oluyorsunuz.).
7-Tevazu gösterin : Her zaman, doğru ve en iyi siz olamazsınız. Herkesten bir şeyler öğrenebilirsiniz. Gerçek saygınlık, tevazu göstermeyi anlamaktan gelir(en iyi ben bilirimcilik yapmayın.).
8-Prensip sahibi olun : Bu göz ardı ettiğiniz, küçük ama önemli bir noktadır. Neye inanıyorsunuz? Sizi ilgilendiren nedir? Sizi ne sinirlendirir ve dünyayı değiştirmenizi istemenizin nedeni ne olabilir?(bir mesleği gerçekten neden seçeceğini bil , senin hayattan beklentin ne bunu bil , bu hayatta kızdıkların ve nefret ettiklerin ne bil , zevklerin ne bil , en önemlisi de dini inancını ve gerekliliklerini öğren. Bunu şu yüzden biliyorum bir şey yapıyorsanız neden yaptığınızı bilin. Havada uçuşan kurumuş yaprak olmayın.)
9-Açık görüşlü olun : Açık görüşlü olmak, prensiplerinizden uzak uç bir noktadır. Açık görüşlü olmak, karmaşık değil, prensiplerinizin çatışması hiç değildir. Açık sözlü olmak sizin fikirlerinizi rahatça ifade edebileceğinizden sizin korkmadığınız imajını tüm çevrenize gösterir.
10-Gerçekten önem verin : Eğer bir topluluğun, bir şirketin, bir arkadaş grubu veya bir takımın parçası olup başkaları için bir şeyler sunmanın yollarını düşünüyorsanız, saygın bir bireysinizdir. Değer kavramı birçok şekilde karşınıza çıkabilir ama sonuç olarak değer kavramı dünyaya veya toplumumuza sorunlarını çözmekte yardımcı olur. Eğer, insanlara önemli bir şeyler sunarsanız, saygı kazanırsınız.(değer verirseniz değer görürsünüz.)
11-Ödevinizi yapın : Bunun anlamı, yapacağınız şeyler hakkında araştırma yapmanız gerektiğidir. Biriyle görüşme yapacağınızda, önce o kişi hakkında araştırmalar yapın ve bunun etkili bir görüşme olması için ihtiyacınız olan her şeyi elde edin(+1 koz-bilgi seni her zaman öne çeker , her ihtimale karşın hazırlıklı olduğun ve bilgili insan imajını verirsin. Bu da insanları etkilemede çok etkilidir.).
12-İlham verin : Arzularınızı ve hedeflerinizi dışa vurmaktan çekinmeden, insanlarla konuşarak onlara ilham kaynağı olabilirsiniz. Cesaretinizle karşınızdakilere ilham verebilir, onların hayal ve hedeflerinin peşinden gitmeleri için, cesaretlendirip ilham kaynakları olabilirsiniz(Siz bunları rahatça , ne olursa olsun anlayışıyla söylerseniz ona da güç/ilham vermiş olursunuz. Mesela bir arkadaşın var sen hedef seçtin ve bunu detaylarına kadar anlattın arkadaşın bundan etkilenip daha güzel/mantıklı bir hedef seçebilir.).
13-Hayır demesini bilin : Bir süre sonra, hayır dediğiniz şeyler için kendinizi kötü hissetmeyin. Elinize geçen fırsatları kaçırdığınız için de endişelenmeyin. Size söylenen her şeyi onaylamak zorunda değilsiniz. Hedefleriniz yolunda kazandığınız zamanı ve zaman geçtikçe aldığınız başarıyı görünce daha rahat hayır diyeceksiniz.
14-İç sesinize kulak asmayın : İnsanların size saygı göstermesini istiyorsanız, öncelikle sizin kendinize biraz saygınız ve güveniniz olmalıdır. İradenizi id'e teslim edip de iç sesiniz ne derse doğrudur anlayışına girmeyin. Doğruluğunu kalben ve mantıken test ettiyseniz kafa sesiniz paçavra görevi görür. Neden peki? Çünkü beyin alıştığı durumu güvenli görür ve yeni bir yola girmek istemez.
15-Fikirlerinize doğruluğuna inanın : Çoğu insanın, alışılmışın dışında fikirleri vardır ama insanlar bunların arkasında durmaktan korkar ve fikirlerini gerçekleştiremez çünkü onlara fikirleri çok uzakmış gibi görünür. Bu sizi iddialı bir insan yapar ve sonunda doğru çıktığında ekstra size güç verir(Sonrasında rehavete kapılmayın.). Fikrinizin doğruluğuna inanıyorsanız sonucu yanlış bile olsa rezil bile olacak olsanız bu sizin fikrinize verdiğiniz değeri gösterir hem hayat dersi olarak geri kazandırır da. Ne olursa olsun doğruluğunu tam anlamıyla test ettiyseniz fikrinizi savunmaktan kaçmayın.
16-Size kötü davranıldığında buna karşı tepkisiz kalmayın : Size yapılan kötü davranışlara, ya da insanların kendinizi göstermenizi engelleyecek tavır sergilemesine izin vermeyin. Profesyonel ve diplomatik olun fakat sessiz de kalmayın(Takıp takmamanız gereken insan tipini siz belirleyin fakat güçlü bir hücum geliyorsa gücünüzü gösterin , karşılık verin.).
17-Birileri için ayaklanın : Etrafınızda bir adaletsizlik, haksızlık gördüğünüzde, sorunla yüzleşmekten korktuğunuz için sırtınızı dönüp gider misiniz? Bazen seçme şansınız yoktur, ancak öyle anlar gelir ki, birileri için gerçekten bir şeyler yapmanız gerekir. (Elinizden bir şey gelmiyorsa bile bunu yayın. Bu sizi güçlü yapar aynı zamanda liderlik imajı verirsiniz.)
18-Düşündüklerinizi söyleyin : Eğer gerekli ise düşündüklerinizi söyleyin. Saygın olarak nitelendirilen insanlar, birçok konuda değerli fikirleri olan ve bu fikirlerin nasıl geliştirileceğine dair söylemleri olan insanlardır(Bilgili insan imajı verirsiniz , fikirleriniz bu sayede değer görür fakat bunları havalı olmak için değil kendiniz için yapın. Siz bilgiyi hedeflediğiniz için fikirleriniz değer görsün. Gösterişi hedeflediğiniz için değil.).
19-Dinlemesini bilin : Bazen susmalı ve sadece dinlemelisiniz. Sonu gelmeyen konuşmalar ve birkaç istisna dışında, insanların konuşmalarını bölmeniz, pek de saygın bir davranış değildir. Yani kısacası onları dinlemeniz sizin de dinlenmenizdir.
20-İnsanlara önem verin : İnsanlara karşı nazik olmaya başlayın. Hayatınızdaki, çevrenizdeki, iş yerinizdeki ve evinizdeki insanlara önem verin. Gerçekten insanlara önem vermek, onlarla empati kurmak, endişelerini görmek, sizin saygınlık kazanmanız için oldukça gereklidir(Devletler arasında buna kazan kazan politikası denir.).
21-Duygularınızı kontrol edin : Bu, tabii ki kendi his ve tutkularınızı ifade ederken kullandığınız duygulardan farklı bir durumdur. Sizi fazlasıyla duygusallaştıran anlık hislerinizi bastırın ve bunun size yararı olup olmadığını düşünün. Gerçeklerle ve adaletle beraber olduğunuz zaman hangi zaman duygusal hangi zaman olmamanız gerektiğini anlarsınız zaten.
Not: Tekrar ediyorum amaç saygın olmak değil iradeli olmanın sonucu olarak saygın olmaktır. Siz iradeli olmayı hedefleyin o size +1 puan olarak gelecektir. Bir nevi ödül gibi. Tek başına saygınlığı hedeflemeniz gösterişe işarettir.
+Bu yazıyı yazarken kendimi gösteriş denilen o huyla savaşırken buldum. Yazıyı okuyanlar anlayacaktır. Kendi deneyimlerimden çokça faydalandığım bir yazı oldu. Tabii ki bunları bir düzen içerisinde yazarken kaynaklardan faydalandım fakat dediğim gibi daha çok deneyimlerimden faydalandım. Kullandığım kaynakları her zaman olduğu gibi aşağıya bırakıyorum. Okuduğunuz için teşekkürler! sağlıcakla kalın.+
kaynaklar:
15-Fikirlerinize doğruluğuna inanın : Çoğu insanın, alışılmışın dışında fikirleri vardır ama insanlar bunların arkasında durmaktan korkar ve fikirlerini gerçekleştiremez çünkü onlara fikirleri çok uzakmış gibi görünür. Bu sizi iddialı bir insan yapar ve sonunda doğru çıktığında ekstra size güç verir(Sonrasında rehavete kapılmayın.). Fikrinizin doğruluğuna inanıyorsanız sonucu yanlış bile olsa rezil bile olacak olsanız bu sizin fikrinize verdiğiniz değeri gösterir hem hayat dersi olarak geri kazandırır da. Ne olursa olsun doğruluğunu tam anlamıyla test ettiyseniz fikrinizi savunmaktan kaçmayın.
16-Size kötü davranıldığında buna karşı tepkisiz kalmayın : Size yapılan kötü davranışlara, ya da insanların kendinizi göstermenizi engelleyecek tavır sergilemesine izin vermeyin. Profesyonel ve diplomatik olun fakat sessiz de kalmayın(Takıp takmamanız gereken insan tipini siz belirleyin fakat güçlü bir hücum geliyorsa gücünüzü gösterin , karşılık verin.).
17-Birileri için ayaklanın : Etrafınızda bir adaletsizlik, haksızlık gördüğünüzde, sorunla yüzleşmekten korktuğunuz için sırtınızı dönüp gider misiniz? Bazen seçme şansınız yoktur, ancak öyle anlar gelir ki, birileri için gerçekten bir şeyler yapmanız gerekir. (Elinizden bir şey gelmiyorsa bile bunu yayın. Bu sizi güçlü yapar aynı zamanda liderlik imajı verirsiniz.)
18-Düşündüklerinizi söyleyin : Eğer gerekli ise düşündüklerinizi söyleyin. Saygın olarak nitelendirilen insanlar, birçok konuda değerli fikirleri olan ve bu fikirlerin nasıl geliştirileceğine dair söylemleri olan insanlardır(Bilgili insan imajı verirsiniz , fikirleriniz bu sayede değer görür fakat bunları havalı olmak için değil kendiniz için yapın. Siz bilgiyi hedeflediğiniz için fikirleriniz değer görsün. Gösterişi hedeflediğiniz için değil.).
19-Dinlemesini bilin : Bazen susmalı ve sadece dinlemelisiniz. Sonu gelmeyen konuşmalar ve birkaç istisna dışında, insanların konuşmalarını bölmeniz, pek de saygın bir davranış değildir. Yani kısacası onları dinlemeniz sizin de dinlenmenizdir.
20-İnsanlara önem verin : İnsanlara karşı nazik olmaya başlayın. Hayatınızdaki, çevrenizdeki, iş yerinizdeki ve evinizdeki insanlara önem verin. Gerçekten insanlara önem vermek, onlarla empati kurmak, endişelerini görmek, sizin saygınlık kazanmanız için oldukça gereklidir(Devletler arasında buna kazan kazan politikası denir.).
21-Duygularınızı kontrol edin : Bu, tabii ki kendi his ve tutkularınızı ifade ederken kullandığınız duygulardan farklı bir durumdur. Sizi fazlasıyla duygusallaştıran anlık hislerinizi bastırın ve bunun size yararı olup olmadığını düşünün. Gerçeklerle ve adaletle beraber olduğunuz zaman hangi zaman duygusal hangi zaman olmamanız gerektiğini anlarsınız zaten.
Not: Tekrar ediyorum amaç saygın olmak değil iradeli olmanın sonucu olarak saygın olmaktır. Siz iradeli olmayı hedefleyin o size +1 puan olarak gelecektir. Bir nevi ödül gibi. Tek başına saygınlığı hedeflemeniz gösterişe işarettir.
+Bu yazıyı yazarken kendimi gösteriş denilen o huyla savaşırken buldum. Yazıyı okuyanlar anlayacaktır. Kendi deneyimlerimden çokça faydalandığım bir yazı oldu. Tabii ki bunları bir düzen içerisinde yazarken kaynaklardan faydalandım fakat dediğim gibi daha çok deneyimlerimden faydalandım. Kullandığım kaynakları her zaman olduğu gibi aşağıya bırakıyorum. Okuduğunuz için teşekkürler! sağlıcakla kalın.+
kaynaklar: